Kokkimme Jaana: ”Työssä saan toteuttaa itseäni”

Päivä Vaakon Harjun keittiössä alkaa, kun kokki Jaana Suoranta tulee töihin ja napsauttaa koneet käyntiin. Vaakon Harjun yksikkö on koti muistisairaille ikäihmisille ja Jaana on päävastuussa asukkaille tarjottavasta ruoasta ja leipomuksista yhdessä emäntä Elinan kanssa.

Jaana tuli töihin taloon vuoden 2017 alussa. Hänen työnkuvaansa kuuluvat kaikki Vaakon Harjun keittiön puuhat aina siivouksesta sipulin leikkaamiseen. Jokainen päivä keittiössä on erilainen ja työn toteuttamiseen on annettu vapaat kädet. Aikaisemminkin vanhuspalveluiden keittiöissä työskennellyt ammattilainen on tyytyväinen Treilin asiakaslähtöiseen tekemiseen.

– Monille muistisairaille musiikki ja ruoka ovat iloa tuottavia asioita. On hienoa, että täällä meillä vanhukset ovat tärkein asia ja heille tätä ruokaa tehdään sydämellä. Meitä työntekijöitä ei ole sullottu mihinkään muotiin, vaan saan työssäni toteuttaa itseäni ja tehdä ruokaa vapaasti, budjetin sallimissa rajoissa tietenkin, Jaana sanoo.

Yhteisöllisyyttä ja pullan tuoksua

Vaakon Harjun yksikössä ruoka valmistuu alusta asti itse tehden ja perinteiset herkut ovatkin asukkaiden suosiossa. Jaanan työnkuvaan kuuluu päivittäisen lounaan ja päivällisen valmistus sekä torstaisin ja perjantaisin myös viikonlopun aterioiden esivalmistus. Arkipäivisin leivotaan tuoretta pullaa ja myös asukkaat pääsevät mukaan leipomispuuhiin. Kodinomaisuus ja Treilin hyvä yhteisö ovatkin Jaanalle tärkeitä asioita.

– Treili on hyvä työnantaja. Hakeuduin tänne töihin, kun tämä on sellainen lintukoto. Täällä tiedetään asukkaat ja työtoverit, ja töitä tehdään ihmiseltä ihmiselle. Meillä on täällä myös hurttia huumoria ja välillä nauretaan ihan kippurassa asukkaiden ja työkavereiden kanssa.

Työlle vastapainoa Jaana saa vanhan omakotitalon päivittäisistä askareista ja lenkkeilystä. Kuluva syksy on tuonut mukanaan myös uuden harrastuksen.

– Aloitin juuri pilateksen Treilin tarjoamilla kulttuuri- ja liikuntaseteleillä. Se on ollut erittäin mukava juttu.