OHJAAJAMME ESSI: ”YMMÄRRYSTÄ, HUUMORIA JA INHIMILLISYYTTÄ”

Ohjaajamme Essi Hirvelä työskentelee asumispalveluyksikkö Kombossa, jossa asuu mielenterveys- ja päihdepalveluita käyttäviä henkilöitä. Essiä motivoi se, että Treilillä tehdään kaikki voitava paremman huomisen puolesta.

Hämeenkyröstä kotoisin oleva Essi tiesi jo lukiossa, että haluaa auttaa muita. Psykologiaa yliopistossa opiskellessaan hän huomasi, että haluaa päästä nopeammin kiinni työelämään. Essi haki Treduun opiskelemaan mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajaksi.

– Ensimmäinen harjoitteluni oli Otto-Fanny-kodissa 2015, ja toinen Hämeenpuiston tukiasunnoilla 2016. Samana vuonna aloitin opiskelijana Sopimusvuori Oy:llä, nykyisellä Treilillä. Sain ohjaajani suosituksen ja hyvin menneen haastattelun ansiosta kesätyöpaikan. Olen tehnyt myös muutamia pitkiä sijaisuuksia.

– Muutama vuosi sitten esimieheni kysyi, haluaisinko vakinaisen työpaikan. En miettinyt asiaa sekuntiakaan. Sain työpaikan firmasta ja alalta mistä olin haaveillut. Siinä osui kaikki tähdet kohdilleen, Essi iloitsee.

”SAIRAUS EI MÄÄRITÄ SINUA”

Asumispalveluyksikkö Kombossa asuu 19–65-vuotiaita mielenterveys- ja päihdepalveluiden käyttäjiä. Ruoka-ajat rytmittävät päivää: yksikössä valmistetaan asiakkaille kaikki päivän ateriat, aamupalasta alkaen.

– Päivän aikana käyn kotikäynneillä, vedän ryhmiä ja teen ruokaa. Päivien sisältö vaihtelee, saatan olla aamun omassa yksikössäni ja loppupäivän asiakkaan kanssa asiointireissuilla.

Essin mielestä ohjaajan tärkeimmät taidot arjessa ovat ymmärrys, huumori ja inhimillisyys. Asiakkaiden elämässä käsitellään paljon hyvin vakavia asioita, joten ohjaajan tehtävä voi olla myös auttaa nauramaan tilanteille.

– Me ohjaajat olemme vain ihmisiä ja asiakkaille emme saa muuta esittäkään. Tällaisessa työssä on opittava joustamaan hyvin nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Tätä lausetta toistan lähes viikoittain asiakkailleni: Sairaus ei määritä sinua, se on vain osa sinua. Kun asiakkaiden naura raikuu keittiössä astuessani sisään, siinä äänessä kiteytyy se, miksi tätä työtä tehdään.

ILO JA KUNNIA OLLA ASIAKKAIDEN ELÄMÄSSÄ MUKANA

Treilillä työntekijällä on hyvät mahdollisuudet kehittää omaa uraa. Kouluttautuminen on mahdollista ja toivottua. Viime vuonna Essi opiskeli oppisopimuksella työvalmentajaksi.

– Työkaverini ja esimieheni ovat yksinkertaisesti parhaita. Komboa johdetaan vakaasti, tasapuolisesti ja määrätietoisesti. Ison työryhmämme keskinäinen huumori ja avunanto on sanoin kuvaamatonta, ja asiakkaani tekevät työstäni merkityksellistä. Olen heidän kanssaan yhtä lailla arjen pienten asioiden kuin elämän suurten kysymysten äärellä.

Essin kotona asuu kaksi koiraa, toinen on vähän päälle vuoden, ja toinen vasta 9 viikkoa. Aikaa kuluu paljon metsälenkeillä, ja työ sekä vapaa-aika ovat hyvin tasapainossa. Essi odottaa innolla, mitä tulevaisuus Treilillä tuo tullessaan.

– Tiedän, että Treilin päämäärä on tehdä tätä työtä mahdollisimman pitkään ja suurella ylpeydellä. Pyrimme siihen, että jokainen päivä olisi vielä parempi kuin eilinen. Joskus se tarkoittaa niin pientä asiaa kuin toiveruokaviikko tai kukkakimppu toimistolta, ja joskus kehittämispäiviä koko henkilökunnalle. Tähtäin on aina tulevaisuudessa, Essi toteaa.