Ohjaajamme Jarno: ”Työ tuntuu palkitsevalta ja merkitykselliseltä joka päivä”

Vaakon Harjun ohjaaja Jarno Lehti kertoo, että töihin on aina kiva tulla. Jarnon mielestä on hienoa auttaa ihmisiä selviytymään, kun heidän omat voimavaransa eivät enää riitä.

 

Ohjaaja Jarno Lehti auttaa muistisairaita ikäihmisiä selviämään päivittäisissä toimissa ja kulkee heidän rinnallaan. Tehostetun palveluasumisen asukkaat tarvitsevat sekä apua pukeutumiseen että seuraa musiikin kuunteluun.

– Ihminen on nähtävä kokonaisuutena. Hän ei aina ole ollut muistisairas, vaan hänen elämässään on ollut haaveita ja unelmia sekä rakkaita ihmisiä. Eletty elämä on nähtävä sairauden takaa, sanoo Treilin Vaakon Harju -yksikössä työskentelevä Jarno.

Treili on tunnettu ihmislähtöisestä toiminnasta ja laadukkaasta hoidosta. Jarno kertoo, että esimerkiksi aamutoimissa hän haluaa auttaa jokaista asukasta tämän voimien mukaan.

– Ketään ei tule auttaa kädettömäksi, sillä osa asukkaista selviää hyvin itse – aivan pienellä avustuksella. Osa asukkaista kuitenkin tarvitsee paljon apua, ja heille tarjotaan enemmän tukea.

Eräälle asukkaalle Jarno on antanut luvan käyttää nimeä Kalle. Asukkaan, jolla on omien sanojensa mukaan ”muistinmenetys”, oli vaikea oppia Jarno-nimeä.

– Hän kyseli toistuvasti nimeäni. Sitten kysyin, mikä miehennimi hänelle tulee ensimmäisenä mieleen, ja vastaus oli Kalle. Siksi sovimme, että minä olen hänelle Kalle. Sen nimen hän muistaa aina, Jarno selittää.

Tukea myös muistisairaan puolisolle

Jarno on koulutukseltaan lähihoitaja. Hän valmistui vuonna 2017 ja tuli sen jälkeen Treilille työskentelemään sijaisena. Sijaisuuden jälkeen hänet vakinaistettiin.

– Treili on reilu työpaikka, jossa on kiva ilmapiiri. Minulla on todella hyviä työkavereita, ja töihin on aina kiva tulla, Jarno kertoo.

– Ohjaajan työ tuntuu palkitsevalta ja merkitykselliseltä joka päivä. On hienoa auttaa ihmisiä selviytymään, kun heidän omat voimavaransa eivät enää riitä. Ei sen parempaa työtä voi ollakaan.

Vaakon Harjun asukkaille järjestetään virkistävää toimintaa: ikäihmisten kanssa esimerkiksi lähdetään ulkoilemaan tai heidän kanssaan luetaan lehteä tai pelataan muistipeliä. Toiminnassa kuitenkin huomioidaan asukkaiden voimavarat: joskus ikäihmisen hyvinvointia lisää eniten se, että joku istuu rauhassa hänen seuranaan.

Jarno toimii ohjaajana myös puolisoryhmässä, joka kokoontuu joka toinen viikko. Kun muistisairas muuttaa  asumispalveluun, hänen puolisonsa saattaa jäädä lähes yksin ja ilman tukea. Sen vuoksi vertaistukiryhmällä on suuri merkitys.

– Kun puolisot kokoontuvat yhteen ja pääsevät keskustelemaan, he huomaavat, että eivät ole yksin. Lisäksi he saavat lisää ymmärrystä muistisairauksista, mitä pidän todella hyvänä asiana, sanoo Jarno.