Sairaanhoitajamme Elisa: ”Saan toteuttaa työtäni itsenäisesti”

Elisa Krebs

Mielenterveystyön ammattilainen Elisa Krebs hyödyntää työssään empatiaa, huumoria ja tilannetajua. Työnantajassaan Treilissä hän arvostaa aitoa halua kehittymiseen ja panostuksia työhyvinvointiin.

Kun Treilin työntekijä Elisa Krebs opiskeli aikoinaan sairaanhoitajaksi, hän pohti mahtoiko sittenkään olla oikealla alalla. Sairaalamaailman hierarkkisuus tuntui vieraalta ja sai miettimään tehtyä uravalintaa. Mielenterveystyön harjoittelujakso Sopimusvuorella, eli Treilin syntysijoilla, sai kuitenkin palaset loksahtamaan paikoilleen.

–Tuli tunne, että se on tässä, hän kuvaa. ­­­– Vaikutuin asumispalveluiden ohjaajien ammattitaidosta. Heillä oli kyky lukea asiakkaiden ajatusten pohjavirtoja ja aistia erilaisia tilanteita. Se oli jotain aivan toisenlaista, johon olin sairaalamaailmassa tottunut. Siellä asiakkaat jäävät tuntemattomiksi, kun taas asumispalveluissa ollaan asiakkaiden rinnalla arjen tilanteissa.

Mielenterveystyö veikin Elisan mukanaan ja hän teki Sopimusvuorella vielä toisen suuntaavan ammattiharjoittelun. Valmistumisen jälkeen Elisa sai sijaisuuden ja jäi taloon. Nyt hän on jo vuosia ollut yksi niistä ammattilaisista, joilla on harjaantunut kyky havaita asiakkaiden tunnelmia ja tunnetiloja.

Työnohjaus auttaa tunnistamaan omia rajoja

Tällä hetkellä Elisa työskentelee yksikössä, joka tarjoaa asumispalveluita mielenterveyden haasteiden kanssa painiville. Asiakkaiden lääkehoito vie ison osa työpäivästä, mutta sen lisäksi työhön kuuluu monipuolisesti tehtäviä aina ruoanlaitosta ja kodinhoidosta keskusteluapuun ja arjen tukemiseen asti.

– Oikeastaan on helpompi ajatella, ettei ole tehtävää, joka tähän ei kuuluisi. Arki on välillä todella hektistä, sillä työssä ollaan läsnä ja saatavilla asiakkaiden elämän eri käänteissä, Elisa sanoo.

Työssä onnistumiseen tarvitaan Elisan mukaan runsaasti empatiaa ja tilannetajua – juuri niitä taitoja, jotka uran alussa houkuttivat. Tärkeää on osata tulkita asiakkaiden sanattomia viestejä, kun välillä on annettava tilaa ja välillä on osattava vaatia asioita.

– Myös huumori on oivallinen työkalu. Sitä tulee viljeltyä paljon ja sen avulla voi hieman keventää hankalia tilanteita. Ehkä huumori tekee myös helpommin lähestyttäväksi, Elisa pohtii.

– Lisäksi oleellista työssä on oman ajankäytön hallinta. Täytyy pohtia ammatillisesti, mihin vetää rajan, mikä riittää ja kuinka paljon työlle antaa itsestään. On muistettava, että ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan tukena on osaava työryhmä. Henkisessä rajanvedossa ja työn raskaiden asioiden käsittelyssä auttaa myös Treilin järjestämä työnohjaus, hän lisää.

Treilillä on suunta eteenpäin

Treilillä olon aikana Elisa on ehtinyt tehdä töitä monissa mielenterveysyksiköissä ja välillä myös esihenkilönä. Tällä hetkellä hän on tyytyväinen työnkuvaansa, jossa töitä ei tarvitse tehdä pelkästään tietokoneen takana.

Työnantajana Treili saa Elisalta vahvan suosituksen. Hänen mukaansa Treili luottaa työntekijöihinsä ja omaa työtä saa toteuttaa itsenäisesti. Myös työnhyvinvointiin panostetaan, ja Treilin vahva paikallinen asema ja toiminnan laadukkuus näkyvät sekä yrityksen että työntekijöiden arjessa.

– Treili on kehittyvä ja eteenpäin menevä yritys ja uskon, että se on siksi pärjännyt kaikki nämä vuodet. Sellainen tekemisen meininki on myös työntekijöiden kesken. Täällä pärjää, kun on aktiivinen, toimelias ja oma-aloitteinen, iloa huokuva Elisa summaa.