Sairaanhoitajamme Teija: ”Parasta työssä ovat ihmiset”

Sairaanhoitaja Teija Tallila pitää Treilillä Vaakon Harjun yksikössä huolen muistisairaiden asukkaiden hyvinvoinnista. Työ on ollut vaihtelevaa ja palkitsevaa jo 25 vuoden ajan.

Sairaanhoitaja Teijan työvuorot alkavat normaalisti perehtymällä edellisen vuoron tapahtumiin ja asukkaiden kuulumisiin. Päivittäiset työtehtävät sisältävät monipuolisesti asukkaiden hyvinvointia edistäviä tehtäviä, aina arjen askareissa avustamisesta, taukojumppaan ja tanssahteluun asti.

– Työssä on tärkeää osata kohdata jokainen yksilönä ja lukea asukkaiden mielialoja sekä yleistä tilannetta kulloisenakin päivänä. Hoitotöiden ja käytännön askareiden lisäksi vietämme yhdessä aikaa asukkaiden kanssa. Keskustelemme, muistelemme, kuuntelemme musiikkia tai vaikkapa luemme runoja yhdessä – teemme sellaisia mukavia, asukkaille tuttuja asioita, Teija kertoo.

Valmistuttuaan sairaanhoitajaksi vuonna 1994 Teija tuli taloon aluksi keikkailijana. Työ muistisairaiden kanssa oli tuolloin uusi maailma, sillä muistisairaiden hoitoon ei oltu syvennytty opinnoissa kovinkaan paljon.

– En osannut valmistuessani ajatella, että löytäisin oman paikkani täältä. Työ muistisairaiden kanssa tuntui kuitenkin heti luonnikkaalta ja omalta jutulta, Teija muistelee.

Mahdollisimman hyvää elämää

Teijan mukaan parasta työssä ovat ihmiset. Vaikka työ on haastavaa ja vaativaa, ihmisten auttaminen ja asukkaiden elämäntarinoihin tutustuminen on palkitsevaa.

– Työssä muistisairaiden parissa vaaditaan luovuutta. Vaikka työpäivät sisältävät paljon arkea ja rutiineja, tästä löytyy myös monella tasolla vaihtelevuutta. On palkitsevaa oppia tuntemaan ihmisiä ja tarinoita ihmisten takana. Haluan työssäni löytää ratkaisuja, joilla asukkaiden elämä olisi mahdollisimman hyvää muistisairaudesta huolimatta, Teija kertoo.

Vuosien varrella Teija on oppinut huomaamaan, mitkä asiat ja hetket ovat asukkaille erityisen merkityksellisiä.

– Hyvänyöntoivotukset ovat tärkeitä. Ne hetket ovat sellaista turvallisuudentunteen rakentamista ja muistuttelua, että kaikki on hyvin. Monet asukkaat pohtivat illan tullen mitä perheelle ja omaisille kuuluu, Teija kertoo iltarutiineista.

Avantouintia ja ideointia

Vapaalla Teija viettää aikaa luonnossa ja harrastaa avantouintia.  Joskus työnimu vie mukanaan ja uusia ideoita työn tekemiseen syntyy myös vapaalla. Ajoittain tulee kuitenkin kohdattua myös rankkoja tilanteita.

– Työssä joudun kohtaamaan sellaisiakin asioita, jotka saattaisivat jäädä mieltä vaivaamaan. Olen kuitenkin ottanut sellaisen asenteen, että avannossa käydessä jätän rankimmat asiat mielestäni sinne, Teija sanoo.

Työnantajaansa Treiliin Teija on tyytyväinen. Kiitosta hän antaa erityisesti joustavuudesta ja kehittymishalukkuudesta.

– Minulla on mahdollisuus toteuttaa työtäni omalla tavallani ja pystyn myös hyödyntämään omia ideoitani. Kehittämisideoita otetaan Treilillä vastaan ja saan ääneni kuuluviin, Teija summaa.