Keskustelu hoivabisneksen ylikansallisista toimijoista on käynyt tänä keväänä vilkkaana. Minulta on usein kysytty, miten kohu on näkynyt täällä Treilillä. Onnekseni olen voinut vastata, että nukun yöni hyvin.
Treilin omistaa sataprosenttisesti Sopimusvuorisäätiö sr, jonka toimintaa ohjaa säätiön hallitus ja säätiön säännöt. Säätiömuotoinen omistajuus takaa sen, että voitot eivät valu pörssin kautta osakkeenomistajille, vaan ne käytetään täysimääräisenä toiminnan kehittämiseen.
Olen ylpeä siitä, että voin seistä hyvillä mielin työntekijöidemme edessä ja kertoa, mihin yhdessä tehty voitto käytetään. Esimerkiksi vuoden 2018 tulos sijoitetaan meillä uuden hoivakodin rakentamiseen, jossa ikäihmisten asumispalvelut ja lasten päivähoito yhdistyvät täysin uudenlaisella tavalla. Toimintamme ollessa läpinäkyvää jokaisen meillä töissä olevan on helpompi sisäistää, miksi työtä tehdään.
Kaiken kaikkiaan toimintamme ydin nivoutuu siihen, miten voittovarat käytetään. Työn tulos näkyy konkreettisesti, kun jokainen yhdessä tehty euro rakentaa parempaa tulevaisuutta ja toimintaa. Minulla on täysi luottamus työntekijöihimme sillä tiedän, että he hoitavat asukkaitamme joka päivä parhaalla mahdollisella tavalla.
Markkina vääristyy ja asiakas kärsii
Yleisesti sosiaalipalveluiden kehittäminen on tällä hetkellä pysähtynyttä. Sote-uudistus on välttämätön, mutta se keskittyy pääasiassa vain hallintorakenteiden muutoksiin. Tärkeämpää olisi palveluiden kehittäminen, sillä muuten mikään ei tosiasiallisesti muutu.
Aikaisemmin hoiva-alalla ja erityisesti ikäihmisten hoivassa on ollut valtava määrä pieniä paikallisia toimijoita. Isojen pörssiyhtiöiden ostaessa pienet pois alta, meillä alkaa olla hyvin vääristynyt toimintakenttä; paljon paikallisia toimijoita on hävinnyt ja isojen firmojen markkinaosuus kasvanut.
Valinnanvapaus on avainasemassa
Markkinan muutoksen vuoksi soten kentällä on enää vain kourallinen toimijoita, joilla on intressi ja mahdollisuus kehittää aidosti toimintaansa. Pörssiyhtiöt tavoittelevat voittoa osakkeenomistajille ja yhdistysmuotoiset toimijat toimivat lähtökohtaisesti ilman tuloksen tavoittelua, jolloin uuden kehittäminen on taloudellisesti haastavaa. Säätiöomisteisena palveluntarjoajana toiminnan kehittäminen ja laadun parantaminen on sisäänrakennettuna jokapäiväiseen työhömme.
Sote-uudistuksen tulisi keskittyä erityisesti valinnanvapauden lisäämiseen. Valinnanvapaus ja sen mahdollistava palveluseteli ovat avainasemassa, jotta kaikki alan toimijat saadaan kehittämään tarjoamiaan palveluita. Kun ihmisille annetaan mahdollisuus äänestää jaloillaan, voitaisiin luopua myös hintapainotteisista julkisista kilpailutuksista. Vain palvelun käyttäjän tehdessä ratkaisun, saadaan aikaan parempaa palvelua ja rehellisempää kilpailua.
Lue lisää, miten me erotumme kilpailijoista!
Kirjoittaja
Leena Lehtonen
- toimitusjohtaja
- 040 704 4280
- leena.lehtonen@treili.fi