Hyvä hoito tuo mielenrauhaa omaiselle – ”Olen kiitollinen, että mies on lähellä”

Muutto tehostettuun palveluasumiseen on muistisairaalle ja hänen läheisilleen aina suuri muutos. Hyvä ja turvallinen koti on kaikille osapuolille ensiarvoisen tärkeä, mutta olennaista on myös viihtyisä ja mukava arki.

– Olin kuullut Treilin kodeista hyvää ystävältäni, joka oli toiminut kodeissa vapaaehtoisena 20 vuotta. Kun sain tietää vapaasta paikasta AittaTanhuassa, soitin sinne heti, Sirkka-Liisa kertoo.

Sirkka-Liisan mies on ollut Treilin asukkaana kesäkuusta 2019 alkaen. Ennen Sirkka-Liisa toimi miehensä omaishoitajana, mutta kaksi vuotta aikaisemmin todettu muistisairaus eteni niin, että arki alkoi olla molemmille jo kovin hankalaa.

– Mieheni kotona asuminen ei enää onnistuisi. Minullakin on ikää jo sen verran, että kotona hoitaminen on yksinkertaisesti mahdotonta, Sirkka-Liisa sanoo.

Kylässä saa käydä koska vain

Arki Treilin kodissa on sujunut Sirkka-Liisan mukaan hyvin. Hän käy miehensä luona tavallisesti joka toinen päivä. Lyhyt välimatka helpottaa näkemistä ja yhdessäoloa. Omaiset saavat vierailla Treilin kodeissa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

– Olen todella kiitollinen siitä, että mies asuu lähellä ja pääsen Aittatanhuaan pyörällä kymmenessä minuutissa. Muuten ei olisi mahdollisuutta nähdä näin usein. Siellä käydessäni juttelemme tai vaikkapa istumme terassilla kahvittelemassa, Sirkka-Liisa kertoo.

Hyvä hoito on tärkeintä

Palveluasumisyksikön pieni ja kodinomainen ympäristö saa Sirkka-Liisalta kiitosta. Asuminen kahden hengen huoneissa tuo asukkaille seuraa ja erilaiset järjestetyt ohjelmat, kuten pihakirkot ja esitykset ovat hänen mielestään hyvä lisä päivien rutiineihin.

– Kyllä tällaisia viihtyisiä koteja saisi olla enemmän. Paljon on varmasti hakijoita, Sirkka-Liisa pohtii.

Tärkeintä palveluasumisessa on Sirkka-Liisan mukaan tietenkin asukkaiden hyvä ja asiantunteva hoito. Mukavat hoitajat ja tieto esimerkiksi laboratoriopalvelujen sujuvuudesta helpottavat myös omaisen elämää.

– Näytteet otetaan paikan päällä, kun aikaisemmin kotona asuessa laboratorioon meneminen oli hankalaa. Kyllä se tuo mielenrauhaa, kun tietää, että miestä hoidetaan hyvin. Myös kaikki työntekijät ovat todella ystävällisiä ja osaavia, Sirkka-Liisa kiittelee.

 

Lue lisää tehostetun palveluasumisen kodeistamme!