Hyväksi havaittua ei kannata muuttaa – Hämeenpuiston yksikön yhteisöllinen asuminen lievittää yksinäisyyttä

Sinisen Talon toiminta jatkuu nykyään Hämeenpuiston yksikössä

Yhteisöllisyys on ollut vahvasti läsnä Treilin (ent. Sopimusvuori Oy) asumispalveluissa koko niiden olemassaolon ajan. Jo Treilin historian alkuajoista lähtien Sopimusvuori ry:n ensimmäinen yksikkö Sininen Talo pohjautui yhteisön voimaannuttavaan ja terapeuttiseen vaikutukseen. Sinisen Talon toiminta jatkuu nykyään Hämeenpuiston yksikössä.

– Aikanaan psykiatrinen sairaala katsottiin oikeastaan loppuelämän asuinpaikaksi. Kun Sininen Talo aloitti 1970-luvulla toimintansa, asukkaita muutti sairaalasta talon yläkertaan. He halusivat ryhtyä tekemään asioita pelkän olemisen sijaan. Sininen Talo ja yhdessä toimimisen idea on ollut Treilin kivijalka jo yli 50 vuotta, kertoo Pia Moijanen, Treilin Hämeenpuiston yksikön esihenkilö. Se, mikä on ollut Treilille arkea jo vuosikymmenten ajan, on nyt tullut koko sosiaalialalle megatrendiksi. Yhteisöllisen asumisen ja vuorovaikutuksen merkitys on ymmärretty laajalti.

Treili tukee nuorten mielenterveyttä yhteisöllisyys edellä

Tampereen keskustassa, vehreissä puistomaisemissa sijaitseva Hämeenpuiston yksikkö tarjoaa yhteisöllistä asumista sekä tuettua asumista tukiasunnoissa mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. 37-paikkaisen yksikön valttikortti on upean sijainnin lisäksi nimenomaan yhteisöllisyys ja monipuolinen ryhmätoiminta.

– Ryhmätoiminnassa huomioidaan asiakkaiden toiveet, ja ryhmien avulla harjoitellaan myös vaikeaksi koettuja asioita. Palvelut on räätälöity vastaamaan tämän hetken mielenterveys- ja päihdepalveluiden haasteisiin ja siihen, mitä nuoret kaipaavat ja tarvitsevat elämäänsä. Yksinäisyys ja sen mukanaan tuoma ahdistus ovat edelleen merkittävä ongelma, Pia sanoo.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hänellä on yli 30 vuoden kokemus muun muassa psykiatrisena sairaanhoitajan ja esihenkilön tehtävistä. Pian ura alkoi kesätyöntekijänä Sinisessä Talossa.

– Sinisestä Talosta asti kantanut ideologia toimii edelleen. Terapeuttisen yhteisön yksi tehtävä on palauttaa luottamus muihin ihmisiin ja usko siihen, että jokaisella on oma arvonsa ja paikkansa. Erilaiset ihmiset rikastuttavat yhteisöä.

”Ennaltaehkäisy pitäisi saada sanoista teoiksi”

Pia on uransa aikana huomannut, että nuori pärjää paremmin, kun hänellä on edes yksi ihminen tukenaan. Hämeenpuisto tarjoaa turvallisten aikuisten lisäksi vertaistukea muista nuorista.

– Esimerkiksi moni toiselta paikkakunnalta muuttanut opiskelija kokee yksinäisyyttä, jota korona ennestään pahensi. Treilin ajatus on räätälöidä palvelut sen mukaan, mitä nuori tarvitsee. Yksikön on tarkoitus olla tilapäinen asuinpaikka ennen itsenäistä asumista, Pia kertoo.

Hämeenpuiston nuorilla on omat, yksilölliset tavoitteet, joita ryhmätoiminta, yhteisö ja omaohjaajuus tukevat. Jos nuori tarvitsee esimerkiksi kaupassa käyntiin apua, sitä tarjotaan hänelle. Puitteet arkeen tulevat työntekijöiltä, mutta toimintaa suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa.

– Haluan korostaa erityisesti ennaltaehkäisevää toimintaa. On kyse ennakoinnista eikä siitä, että pitäisi olla joku psykiatrinen diagnoosi saadakseen apua. Toivoisin, että lähettävät tahot reagoisivat riittävän ajoissa, ennen kuin nuori on esimerkiksi psykoosissa. Yksikköön muuttamista voisi suositella jo ennen kuin murheet kasvavat liian suuriksi.

Vuorovaikutus ja kohtaaminen voimaannuttavat

Treili on tunnettu kantaaottavana muutoksen mahdollistajana, jo Sinisen Talon ajoista alkaen. Uutta kokeillaan luovasti ja matalalla kynnyksellä, ja suuntaa vaihdetaan tarvittaessa. Myös uusi 30-paikkainen asumispalveluyksikkö Santalahti jatkaa hyväksi todettua yhteisöllisen asumisen mallia itsenäisen asumisen painotuksella. Santalahti avaa ovensa asukkaille 1.4.2023.

– Ihmisten kohtaamisen merkitys ei ole muuttunut ajan saatossa mihinkään. Kuuntelemisen ja kohtaamisen taito ovat kaiken perusta. Aikanaan Nuorten päivätoiminnassa näin, kuinka yksinäiset ihmiset löysivät toisensa. Se on ihan käsittämättömän upeaa. Nyt samoja nuoria on valmistunut opinnoistaan. Yhteisöllisyyden voima on todella suuri.