Impivaara 30 vuotta

Sopimusvuorisäätiön muistisairaiden hoivakotitoiminta alkoi yhden kodin perustamisella vuonna 1991. Alusta saakka henkilökunnalla oli vahva usko siitä, että kodinomainen asuminen, työntekijöiden ja asukkaiden yhdessä työskentely sekä jokaisen ihmisen arvostava kohtaaminen ovat hyviä toimintatapoja muistisairaiden ihmisten pienyhteisössä. Tämä koti oli Impivaara.

Kodinomaisesta dementiahoitotyöstä ei tuohon aikaan ollut juurikaan valmiita malleja, joten henkilökunta teki uraauurtavaa työtä opetellessaan arkea 10 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavan ihmisen kanssa. Heti toiminnan alkaessa haluttiin soveltaa jo aiemmin mielenterveyspalveluiden puolella käytössä olevia terapeuttisen yhteisöhoidon periaatteita myös tähän uutta työmuotoa edustavaan yhteisöön.

Parhaita opettajia olivat asukkaat itse: heiltä kysyttiin aina, miten he haluavat asua ja elää ja miten heitä tulisi hoitaa. Myös omaiset olivat koko ajan mukana rakentamassa ja kehittämässä mahdollisimman hyvää hoivayhteisöä.

Impivaaran perustamisesta on kulunut 6.6.2021 tasan kolmekymmentä vuotta.

Vietimme tänään pienimuotoista Impivaaran 30-vuotisjuhlaa asukkaiden, henkilökunnan sekä omaisten ja läheisten kesken. Näin kutsuvieraana oli ilo havaita, että vaikka maailma on vuosien saatossa muuttunut, Impivaarassa on säilynyt se pohja, jolle toiminta alun alkaen rakennettiin: Yhdessä tekeminen, jokaisen ihmisen arvostava kohtaaminen, kuuleminen, kodikkuus ja rauhallinen asuinympäristö. Tätä perustaa on vaalinut, ja vaalii yhä meidän ammattitaitoinen, aidosti toisista ihmisistä välittävä henkilökuntamme.

Paljon onnea Impivaaralle!

Kirjoittaja

Mirva Leppälaakso