Kaksi yökköä tuo mielenrauhaa – yövuoron työkaveri tukee ja auttaa

Treilin muistisairaiden palveluasumisen yksiköissä Vaakon Harjulla ja OttoFannyssa yövuorossa työskentelee kaksi hoitajaa. Työkaveri ehkäisee yövuoron henkistä kuormaa ja vähentää myös terveydellisiä riskejä sekä fyysistä rasitusta.

– Työkaveri yövuorossa tuo lisätukea ja -turvaa. Jos yön aikana tulee poikkeuksellisia ja yllättäviä tilanteita, työkaverin kanssa voi miettiä miten toimitaan, 48 asukkaan Vaakon Harjun yksikön lähihoitaja Krista Ritakorpi kertoo.

Krista on työskennellyt Treilillä vuodesta 2011 ja yövuoroja hän on tehnyt kahden ja puolen vuoden ajan. Yhteen työvuorolistaan yövuoroja osuu yleensä kaksi tai kolme. Hänen mukaansa rauhalliset yövuorot tuovat mukavaa vaihtelua hektisiin päivävuoroihin.

Fyysinen työ vaatii riittävästi tekijöitä

Vuodesta 2005 Treilillä työskennellyt OttoFannyn yksikönvastaava Merja Ristolainen on Kristan kanssa samoilla linjoilla siinä, että työparin apu poikkeustilanteissa on korvaamatonta. OttoFannyssa asukkaita on 28.

– Jos asukas esimerkiksi kaatuu, ei häntä saisi yksin nostettua. Kaikki nosturit eivät myöskään taivu lattialle asti. Jos meillä ei olisi tarpeeksi käsipareja, pitäisi vain laittaa peitto kaatuneen päälle lämmikkeeksi ja odottaa aamuun. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei se ole mikään mukava vaihtoehto, Merja kertoo.

– On myös asukkaille turvallisempaa, että yötä valvoo kaksi hoitajaa. Muistisairas ei välttämättä osaa painaa hälytintä tai hahmota ympäristöään. Meillä on tavoitteena tulevaisuudessa löytää valvontalaite, jota ei tarvitse kiinnittää asukkaaseen, Merja lisää.

Treilillä suunnitelmallinen henkilömitoitus on 0,66-0,75 hoitohenkilöä asiakasta kohden. Hyvän hoidon lisäksi riittävä hoitajamäärä takaa myös, että työn fyysinen kuormittavuus pysyy kohtuullisena.

– Niin yö- kuin päiväaikaankin työpari vuodeasukkaiden asento- ja hygienianhoidossa on jo työergonomiankin kannalta tärkeää, Krista sanoo.

Työpari on työhyvinvointikysymys

Riittävä henkilömitoitus hoitotyössä edistää myös työhyvinvointia. Toimitusjohtaja Leena Lehtosen mukaan yöt ovat poikkeuksellinen ja kaikin tavoin stressaava aika tehdä työtä.

– On tärkeää, että työntekijöiden jaksamista ja työn kuormittavuutta mietitään. Liiallinen kuorma aiheuttaa uupumusta, emmekä halua, että työntekijämme kyynistyvät. Kaksi yöhoitajaa vuorossa tuo mielenrauhaa asukkaille, omaisille ja työntekijöillemme. Uskoisin, että työntekijöillä on tiedossa kolmivuorotyön ja yövuorojen mahdollisuus, kun he hakeutuvat sosiaalialalle. On kuitenkin vissi ero, valvooko yötä työkaverin kanssa vai yksin, Leena kiteyttää.

Lue lisää työmme korkeasta laadusta.