Lähihoitajalle on aina töitä – hyviä kokemuksia rekrytoivasta koulutuksesta

Lamminrannan uuden hoivakodin kattoterassilla ikäihmisten palveluiden toimialajohtaja Elina Häivälä (oik.) sekä rekrytointi- ja markkinointipäällikkö Juha Laakso yhdessä hoitajiemme Astan ja Johannan kanssa. He vinkkaavat, kuinka tänä vuonna paras joululahja itselle on uusi elämä.

Hoitajista on pulaa ja samaan aikaan hoitajien henkilöstömitoitus nousee. Treili lähti taklaamaan tilannetta yhdessä Pirkanmaan TE-toimiston ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) kanssa. Räätälöity rekrytoiva koulutus on opiskelun ja työllistymisen nopea yhdistelmä, jossa tuleva työpaikka tulee tutuksi alusta asti.

– Työantajan, kouluttajan ja TE-palvelun yhteistyö haastaa kaikki osapuolet tekemään parhaansa. Saimme ensimmäisestä meille räätälöidystä koulutuksesta niin hyviä kokemuksia, että aloitimme toisen kierroksen. Etsimme 15 lähihoitajaa kolmeen ikäihmisten hoivayksikköömme Tampereelle. Haku on auki 2.11.2021 asti, kertoo Juha Laakso, Treilin rekrytointi- ja markkinointipäällikkö.

RÄÄTÄLÖINTI TUO TYOPAIKAN LÄHELLE OPINTOPOLKUA

Treilille räätälöidyn rekrytoivan työvoimakoulutuksen tavoitteena on kouluttautua ja valmistua lähihoitajaksi suorittamalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Koulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alla oleville. Opiskellessa saa ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa.

– Hakeminen on sikäli riskitöntä, että jos ala ei orientoitumisjakson jälkeen tunnu omalta, voi hypätä pois ilman karenssia. Jokainen etenee opinnoissa ammatillisen osaamisensa ja kehittymisensä mukaan, joten työhön on myös mahdollista päästä kiinni jo aiemmin oppisopimuksella ja täydellä palkalla. Kuusi viime vuoden syksyllä koulutuksen aloittaneista on jo palkattu oppisopimuksella, työnantajan sen hetken todellisen tarpeen mukaan, kertoo Laakso.

Hyväksytysti koulutuksen suorittaneet työllistyvät Treilille ikäihmisten hoito- ja kuntoutustyön tehtäviin. Koulutuksessa on mukana ainoastaan Treilin hakijoita.

– Rekrytoiva koulutus tarjoaa viitoitetun ja mahdollisimman suoran polun palkkatyöhön, mikä on jo itsessään upea asia. Opinnot ovat tiiviit ja napakat, ja työpaikalla oppimisessa ammatillisuutta on helpompi syventää, kun yritys on koko ajan sama. Myös saamamme palautteen mukaan tekemällä oppiminen koetaan mielekkäimmäksi, toteaa koulutuspäällikkö Kati Aimonen TAKKista.

anna itsellesi joululahjaksi uusi elämä

Hakijoiden kova taso yllätti viime vuonna kaikki osapuolet. Joukkoon mahtui niin entistä opettajaa, insinööriä, hortonomia, ravintola-alan ammattilaista kuin tehdastyössäkin työskennelleitä alanvaihtajia.

– Meillä ei tunneta ikärasismia. Nuorin koulutukseen valittu oli 26 ja vanhin 61-vuotias. Jos itselleni koettaa sellainen hetki, että en omalle alalleni enää kelpaa ja työnsaanti olisi vaikeaa, suuntaan innolla opiskelemaan lähihoitajaksi alalle, josta työt eivät lopu koskaan. Olen ylpeä Treilistä, juuriltaan 50-vuotias, säätiötaustainen vuonna 2007 perustettu yritys, joka melko pienenä pelurina taistelee hoitajapulaa vastaan, Laakso toteaa.

– Treili on ottanut upeasti koppia kaikista kyselijöistä ja innokkaista hakijoista, haastatteluista ja yhteydenpidosta haastavana korona-aikana. Todella tehokasta ja nopeaa toimintaa. Nyt Treilillä on jo toinen koulutus alkamassa omalla ryhmällä, iloitsee Armi Hyvönen, TAKKin yrityspalvelupäällikkö.

– Nyt auki olevan haun teema ”Anna itsellesi joululahjaksi uusi elämä” on raflaava, mutta kuitenkin aivan totta. Orientoitumisjakso päättyy 23.12. Siinä kohtaa voi saada joululahjaksi uuden uran ja ammatin. Yhteistyössä on voimaa, kiteyttää Laakso.

mestari-kisälli-malli sitouttaa tekijät

Maksuttomaan koulutukseen sisältyvä työssäoppiminen tapahtuu Treilin ikäihmisten tehostetun asumispalvelun kolmessa yksiköissä, jotka sijaitsevat vain parin kilometrin säteellä toisistaan.

– Pidämme säännöllisiä ohjausryhmän tapaamisia Treilin ja TE-toimiston kanssa, joissa katsomme, miten koulutus etenee ja ennakoimme, mitä on tulossa. Työ ei lopu siihen, että opiskelijavalinnat on tehty. Treili on ottanut vahvan kopin opiskelijoistaan, kehuu Hyvönen.

– Opiskelija ei jää missään kohtaa yksin. Ammatilliset työpaikkaohjaajat kuljettavat matkalaista mukanaan, ja Treili pitää säännöllisesti Teams-tsekin opiskelijoille ja heidän ohjaajilleens. Seuraamme opintojen edistymistä tarkkaan, koska meillä on iso vastuu, koulutammehan ihmisen kokonaan uuteen ammattiin! toteaa Treilin ikäihmisten toimialajohtaja Elina Häivälä.

– Juuri näin, komppaa Juha Laakso. – Olemme vastuussa heidän osaamisestaan ja siitä, että he voivat toimia lähihoitajana joko Treilillä tai missä vaan. Idea on saada meille alusta asti sitoutuneita työntekijöitä, joita pitää myös kohdella hyvin. Tämä vaatii paljon ihan kaikilta: johdolta, yksikön esimiehiltä, työpaikkaohjaajilta ja tietysti myös TAKKin opettajilta.

rekrytoiva koulutus ikäihmisten hoidon keskiöön

Aikuinen alanvaihtaja tahtoo jo nähdä pidemmälle kuin opintonsa. Työpaikka odottaa, ja koulutuksen jälkeen myös asukkaat, asiakkaat, työantaja, ympäristö sekä työyhteisö – kun kaikkiin näihin on jo tutustuttu, on luontevaa jatkaa itsenäistä hoitotyötä työsuhteessa.

– Työnantajalla on koulutuksen ajan mahdollisuus luoda arvoihinsa perustuvaa vuorovaikutusta henkilöstönsä ja opiskelijoiden välille. Samalla vaikutamme työvoimapoliittisin keinoin työttömien saamiseksi työhön tarjoamalla opiskelun ja työllistymisen varsin nopeaa yhdistelmää heille, joilla työt ovat loppuneet määräaikaisiin sopimuksiin, lomautuksiin, irtisanomisiin, nollasopimuksiin ynnä muihin, toteaa Riitta Viljakainen, koulutusasiantuntija Pirkanmaan TE-toimistolta.

Jokainen varmasti tahtoo, että läheiset ikääntyneet hoidetaan mahdollisimman hyvin ja että heillä on hyvä olla ja elää. Hoitajamitoitukset ohjaavat työnantajia suunnittelemaan palvelunsa yhä paremmin. Ulkoisen hoitajatuonnin lisäksi maassamme pitäisi puhua hoitoalaan liittyvistä tekijöistä kuten palkasta, johtamisesta ja työn tekemisen tavasta.

– Koulutustarjonnalla on nyt iso rooli ja sen pitäisi mielestäni erottua kansalaiselle paremmin. Lisätyillä koulutuspaikoilla emme toki koko hoitajapulaa ratkaise, mutta mahdollisuuksia on nyt entistä enemmän. Treili on hyvällä ja uudistavalla ajatuksella ja suunnitelmalla tässä mainiosti mukana, sanoo Viljakainen.