Metsä on taas suosittu – eikä syyttä

Luonnon vaikutukset hyvinvointiin ovat varmasti meidän kaikkien hyvinvoinnin ammattilaisten tiedossa. Stressitaso madaltuu, verenpaine laskee ja ahdistuksen hallinta helpottuu. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa positiivisesti myös unensaantiin. Moniaistinen elämys luo uudenlaisen kokemuksen joka kerralla.

Tutkimuksissa on huomattu, että luontokosketuksen vähentyessä sairaudet lisääntyvät. Tämä johtuu liiallisesta steriiliydestä ja sitä kautta limakalvojen sekä ihon mikrobien vähenemisestä (Haahtela 2017). Puutarhatöiden tekeminen ja käsien multaan työntäminen vapauttavat mullasta hengitysilmaan bakteeria, joka edistää serotoniinin vapautumista. Serotoniini on välittäjäaine, joka  kohottaa mielialaa, joten multaisia puuhia kannattaa suosia.

COVID-19 aiheuttaman poikkeustilan aikana lähiretkeilyn ja luonnon vaikutus ihmisten hyvinvointiin on konkretisoitunut. Luontomatkailu on ollut suositumpaa kuin aikoihin, ihmisten suunnistaessa kotimaan luonnonpuistoihin ja laavuille.

Poikkeusaikana yhteiskunta on sulkenut monia harrastustiloja sekä asumispalveluiden ulkopuolisia ryhmätoimintoja. Moni mielenterveyspalveluiden käyttäjä joutui itsestä riippumattomista syistä lopettamaan oman harrastuksensa. Kesäaikaan ulkokuntosalit sekä lähiympäristön kävelyreitit tulivat korvaavana tekemisenä tutuiksi. Treilissä monet ryhmätoiminnot suunnattiin happihyppelyn merkeissä esimerkiksi Tampereen Pyynikin rinteille.

LUONTO LUO ELÄMYKSIÄ ARKEEN

Palveluidemme käyttäjien mukaan liikkumisen merkitys mielialaan on suuri, kunhan liikkuminen ei muotoudu suorituskeskeiseksi pakkopullaksi. Koronan aiheuttamasta poikkeustilasta johtuva sallittujen ja mielekkäiden harrastusten loppuminen synnytti aukon arkeen. Kuntosaliin tai ryhmäliikuntaan tottuneiden asiakkaiden piti miettiä harrastukset uusiksi. Metsän suosio palasi.

Palveluidemme käyttäjät kokevat metsän mielialaa kohentavana ja raikkaan ilman hengittämisen hyvänä ja rentouttavana. Ja metsä on meillä yleensä lähellä. Rajoitteiden vihdoin hellittäessä pääsemme sisäharrastusten lisäksi myös retkeilemään metsään ja nauttimaan luonnon vaikutuksesta.

Luontoretkillä voi astua turvallisesti myös omalle epämukavuusalueelle altistaessaan itsensä uudelle kokemukselle. Askellus kivisellä ja juurakkoisella polulla vahvistaa tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Retket voivat tarjota kokemuksellista oppimista sekä elämyksellistä seikkailua.

Käytän itse retkellä ohjatessani elämyspedagogisia näkökulmia. Toisinaan teemme matkalla esimerkiksi hengitysharjoituksia tai muita harjoitteita. Monesti pelkkä kävely ja elävän tulen tekeminen ja katseleminen riittävät elämykseksi.

 

Lähdeartikkelit:

Allergiatutkija: ”Syömme tapettua ruokaa, juomme tapettua vettä, hengitämme tapettua ilmaa.” | Syötävä kaupunki | Luonto | yle.fi

Maaperän mikrobi edistää mielenterveyttä | Tehy-lehti (tehylehti.fi)

Kirjoittaja

Anitta Berglind