Tapaturmien ehkäisemiseksi koko henkilöstölle liukuesteet

Kyllä pitoa löytyy! Anitta Berglind (vas.) ja Maija Mäkelä tutkivat tyytyväisinä uusia liukuesteitä

Liukastumisen välttämiseksi on olemassa muutamia keinoja, joista työnantajan näkökulmasta ennaltaehkäisy on tehokkain. Panostamalla henkilöstön turvallisuuteen talviliukkailla niin työpaikoilla kuin vapaa-ajalla, edistetään työntekijöiden hyvinvointia sekä vähennetään terveydenhuollon kuormitusta.

Suomessa tapahtuu noin 50 000 liukastumistapaturmaa ulkona talven aikana. VTT:n arvion mukaan niistä aiheutuu vuosittain jopa 2,4 miljardin euron kustannukset. Summa koostuu esimerkiksi sairaanhoidon kustannuksista, sairauslomapäivistä sekä hyvinvoinnin menetyksestä.

Liukas keli on haaste koronan kuormittamalle terveydenhuollolle, kun vuosittain noin 2500 – 4000 potilasta hoidetaan vuodeosastoilla liukastumisen vuoksi. Liukastumisista aiheutuvia loukkaantumisia voidaan kuitenkin estää ennakoimalla sekä tehdyillä valinnoilla.

Työnantajan puolesta liukuesteet

Treilillä liukastumisien ehkäiseminen on huomioitu osana työturvallisuutta tarjoamalla kaikille työntekijöilleen liukuesteet. Hankinta on arvoltaan noin 3500 €.

– Meillä Treilissä on viimeisen kahden talven aikana tapahtunut yhteensä 18 liukastumistapaturmaa aiheuttaen lähemmäs tuhat sairauspoissaolopäivää, ja jokainen tapaturma on liikaa. Jos tällä hinnalla saamme ehkäistyä edes yhden kaatumisen ja sen mukanaan tuoman inhimillisen murheen, se on pieni summa, kertoo Treilin työsuojelupäällikkö Maija Mäkelä.

Työnantajan on huolehdittava siitä, että työpaikan piha-alueet on hiekoitettu mahdollisimman hyvin kiinteistöhuollon toimesta. Erittäin liukkailla keleillä ei kuitenkaan hiekoituskaan aina auta.

– Liukastuminen tapahtuu yleisimmin liikkuessa joko työpaikan pihassa tai oman kodin tai työpaikan parkkipaikalla. Meistä jokaisen olisi hyvä huolehtia myös itse omasta työturvallisuudestamme käyttämällä nastakenkiä tai viimeistään nyt liukuesteitä, jotka Treili tarjoaa henkilökunnalle, työsuojeluvaltuutettu Anitta Berglind muistuttaa.

Päätös liukuesteiden hankinnasta tehtiin Treilin henkilöstön ja työnantajan edustajista koostuvassa yhteistoimintatyöryhmässä Varpussa.

-Tämä oli mielestäni loistava päätös varpulaisilta, sillä jo kymmenen sairauslomapäivän hinnalla olemme saaneet lisäturvaa koko henkilöstöllemme, iloitsee Berglind.

Lisäturvaa laadukkailla suojaimilla

Liukuesteet hankitaan tamperelaiselta Nikander & Wiinikka Oy:ltä.

– Pyrimme hankinnoissamme aina löytämään kotimaisen, ja mielellään paikallisen ratkaisun. Nikander & Wiinikka olikin siis luonteva toimittaja liukuesteille, Mäkelä mainitsee.

Paikallisen toimittajan lisäksi päätökseen vaikutti myös tuotteiden laatu. Nikander & Wiinikan tuotepäällikkö Jari Pesu kertoo yrityksen olleen vahvasti mukana liukuesteiden tuotekehityksessä jo melkein 30 vuoden ajan.

– Materiaaleiksi valikoituu ensisijaisesti hyviä raaka-aineita, esimerkiksi liukuesteissä käytetyn TR-kumin pakkasen- ja kulutuksen kestävyys on huippuluokkaa. Tarrahihna kestää hyvin kosteutta, ja vaikka tarran väliin menisikin lunta tai jäätä, tarra pitää hihnan hyvin paikallaan.

Liukuesteen käyttömukavuuden takaa sen rakenne, jonka ansiosta suojain pysyy hyvin jalkineessa paikallaan. Laadukkaat nastat puolestaan varmistavat pidon:

– Liukuesteen nastat ovat kotimaisia, Tikka-autonrengasnastasta modifioituja nastoja, tarkentaa Pesu.

Pimeässä liikuttaessa lisäturvaa tuo vielä suojaimen takaosan sertifioitu 3M-heijastinmateriaali.

Lähde:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/liukkaus-ja-jalankulkusaa

Kirjoittaja

Mirva Leppälaakso