Uudet sisustusratkaisut auttavat muistisairaan arkea

|

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi

Uudet sisustusratkaisut auttavat muistisairaan arkea
ja parantavat toimintakykyä

Treili Oy:n uusi hoivakoti on suunniteltu alusta alkaen muistisairaiden asukkaiden ehdoilla ja erityistarpeet on huomioitu talon sisustuksessa. Muun muassa vuorokausirytmiä mukaileva valaistus ylläpitää päivärytmiä ja lisää muistisairaiden hyvinvointia.

Oikeilla materiaalivalinnoilla, valaistusratkaisuilla ja värivariaatioilla tuetaan muistisairaiden parempaa toimintakykyä. Tamperelainen Treili Oy on rakennuttanut Tampereen Epilään uuden ympärivuorokautisen hoidon yksikön, jossa sisustukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Rakennus on saanut nimen Lamminranta.

– Oman toimijuuden parantaminen sisustuksen avulla helpottaa sekä muistisairaiden asukkaidemme että heitä avustavien työntekijöidemme arkea. Lamminranta on rakennettu asukkaiden kodiksi, ei laitokseksi. Siellä ei ole pitkiä käytäviä tai muita laitosmaisia elementtejä, Treilin toimitusjohtaja Leena Lehtonen kertoo.

Valaistus tukee vuorokausirytmiä

Sisustussuunnittelija ja esteettömyyskartoittaja Tuija Salmi on toiminut konsultoivassa roolissa projektin alusta alkaen. Hänen ehdotuksestaan Lamminrantaan toteutettiin muun muassa vuorokausirytmiä mukaileva valaistus, jossa valon voimakkuus ja sävy muuttuvat päivän edetessä.

– Valaistus ylläpitää päivärytmiä, joka muistisairaalla ja Suomen olosuhteissa saattaa muuten olla kadoksissa. Lisäksi yöaikaan tiloissa on todella himmeä valo, joka voimistuu, jos tilassa liikutaan. Asteittain voimistuva ja himmenevä valo ei ole muistisairaalle niin hämmentävä kuin yhtäkkiä päälle räpsähtävä valaistus, Salmi kertoo.

Värit auttavat hahmottamaan tilaa

Valaistuksen ja värien lisäksi Lamminrannassa viihtyvyyttä tuovat erilaiset seinämateriaalit, kuten puupaneelit ja valokuvatapetit. Tilojen hahmottamista helpotetaan myös värien avulla. Seinien ja lattian värien sävyerot ohjaavat itsenäistä liikkumista asukastiloissa, kun taas henkilökunnalle tarkoitetut tilat, kuten lääkkeenjakohuoneet voidaan häivyttää välttämällä kontrasteja.

– Kun teemme valkoisen oven valkoiseen seinään, muistisairas ei kiinnitä siihen niin paljon huomiota, eikä yritä kulkea ovesta. Näin hänelle ei tule tunnetta siitä, ettei pääse johonkin haluamaansa tilaan. Sen sijaan asukkaiden tiloissa värejä on hyödynnetty. Kaikki nämä pienet asiat lisäävät muistisairaan omaa toimintakykyä ja vaikuttavat mielialaan, Salmi havainnollistaa.

Asukkaat pääsevät vaikuttamaan sisustukseen

Salmi on ollut mukana suunnittelemassa myös muita Treilin hoivakotien sisustuksia. Työssään hän hyödyntää mahdollisimman paljon asukkaiden toiveita ja historiaa.

– Olen pitänyt asukkaille työpajoja, joissa olen kerännyt tietoa siitä minkälaiset teemat heitä puhuttelevat. Olen hyödyntänyt tuttuja kuvia valokuvatapeteissa ja muussa kuvamaailmassa. Asukkaat kyllä kertovat toiveensa ja mielipiteensä, kun heitä malttaa kuunnella, Salmi sanoo.

Talon rakennustyöt ovat loppusuoralla ja ovet avautuvat asukkaille syyskuun lopussa. Hoivakodin lisäksi samassa rakennuksessa toimii myös lasten päiväkoti.

KUTSU toimittajille

Tervetuloa tutustumaan Lamminrannan poikkeukselliseen sisustukseen aamupäivällä klo 9–12 torstaina 23.9. tai perjantaina 24.9. Vaakonkadulle Tampereen Epilään.

 Sovi vierailusta / kuvauksista:

Mirva Leppälaakso, viestintäpäällikkö Treili Oy, mirva.leppalaakso@treili.fi, 050 571 2779

Haastattelut ja lisätiedot:

Leena Lehtonen, toimitusjohtaja, Treili Oy, leena.lehtonen@treili.fi, 040 704 4280

Tuija Salmi, sisustussuunnittelija, esteettömyyskartoittaja (ESKEH), Tampellan Työhuone Oy, tuija@tampellantyohuone.fi, 0500 223 892

Treili Oy on suomalainen, säätiöpohjainen sosiaalialan pioneeri, joka tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluita, ikäihmisten palveluita, työhyvinvointipalveluita ja perhetyön palveluita sekä kaikkien näiden koulutus- ja kehittämispalveluita. Kehitämme jatkuvasti uusia, entistä joustavampia palveluja elämän eri tilanteisiin. Juuremme juontuvat jo vuoteen 1970, josta lähtien meidät on tunnettu kantaaottavana muutoksen mahdollistajana ja totuttujen tapojen tuulettajana. Treili Oy:n omistaa Sopimusvuorisäätiö sr.